maandag 21 oktober 2013

Enquête taalattitude besluit

Vandaag heb ik de laatste enquête afgenomen. Ik heb deze enquête afgenomen bij een jongen uit het zesde leerjaar, een meisje uit het derde leerjaar en een jongen uit het derde kleuter.

De kleuter uit het derde kleuterklas verstond de vragen en de stellingen niet zo goed. Wat de meneer voorleest, was voor de kleuter onverstaanbaar. Ik heb uitgelegd wat de bedoeling was en waarnaar de kleuter moest luisteren. Zo zei ik bijvoorbeeld bij de meneer die volledig AN sprak dat dit de meester was. Maar toch bleek de opdracht moeilijk te zijn. Zo heb ik dan maar samen met hem de opdracht gemaakt. Natuurlijk koos hij voor alles de eerste oplossing en daarom hou ik in mijn besluit geen rekening met wat hij heeft gezegd.

 Bij de leerling uit het zesde leerjaar en uit het derde leerjaar heb ik wel een deftig besluit kunnen trekken. Deze komen goed overeen en kunnen we ook linken aan elkaar.

Mijn besluit uit de enquête is dat beide leerlingen het meest kiezen voor de meneer die AN spreekt. Voor hen is dit dan ook de meest bekende vorm van taalgebruik. Zij zijn dan ook zo opgevoed. Ik vroeg ook waarom ze dachten dat deze meneer in een groot huis woont of waarom deze meneer veel vrienden heeft. Hierop heeft de leerling van het zesde leerjaar verteld dat hij dit dacht doordat hij zo deftig praatte. Hij had het gevoel bij het lezen van de tekst dat dit een rijke meneer was.

Ik denk dat de meeste kinderen dan ook voor deze optie gekozen hebben. Ikzelf zou ook voor deze oplossingen kiezen. Dit is een normale reactie van het kind, want zij zijn hier mee opgevoed.

Na het beluisteren van hun mening en wat beide leerlingen hierover te zeggen hadden, heb ik verteld dat dit vragen waren waar geen juiste oplossing voor is. Ook een meneer die dialect praat kan perfect in een groot huis wonen. Zo praten niet alle deftige meneren en mevrouwen perfect AN.

Dag van de jeugdbeweging

Vrijdag 18 oktober was het zo ver, het was 'Dag van de jeugdbeweging'.
Deze dag betekent voor leden uit een jeugdbeweging een dag vol plezier.

Dit jaar geef ik het vierde jaar leiding in KSA Oostrozebeke. Ikzelf ben 2 jaar lid geweest en ben dan meteen leidster geworden. Dit jaar geef ik voor het tweede jaar op rij leiding aan de knapen meisjes (leeftijd 13 - 14 jaar).

Vrijdagmorgen had ik met mijn leden een leuk ontbijtje en een korte activiteit voorzien. Samen met mijn leden verzamelden we om 6.30 uur aan de KSA lokalen te Oostrozebeke. Hier hebben we een luxe-ontbijt genomen om daarna te starten met een leuke ochtendactiviteit. Daarna konden we samen om 7.30 uur vertrekken naar school.

Op school kregen alle leerlingen die in uniform waren ook nog een lekker ontbijt aangeboden door Vives. Deze lekkere croissants en boterkoeken smaakten ons zeker. Terwijl we dit ontbijt lekker opaten werd ook de cheque van 250 euro overhandigd aan Anneleen Vanderheyden. Zij had deze gewonnen door het meeste 'likes' te hebben op haar foto. Jammergenoeg was het snel 8.30 uur en was het tijd om naar de les te gaan.

Vrijdagavond was er bij ons in de KSA nog een leuke activiteit voorzien met de hele leiding. Deze werd georganiseerd door onze hoofdleiding.

Deze dag was voor mij meer dan geslaagd en zo beginnen we al terug af te tellen naar volgend jaar.

woensdag 16 oktober 2013

Enquête taalattitude leerling 6de leerjaar

Vandaag heb ik de enquête afgenomen bij een leerling uit het 6de leerjaar.
Deze leerling is mijn broer en dus was het gemakkelijk af te nemen.

De opdracht was dat de kindjes een foto te zien kregen met een daarbij passende tekst. Deze tekst werd ingesproken in het algemeen Nederlands, in tussentaal en in het dialect. Hierna moesten de leerlingen bepaalde vragen oplossen waardoor je zo kon zien dat een kind snel vooroordelen heeft.

Deze enquête heb ik afgenomen op een rustige plaats waar het kind en ik niet konden gestoord worden. Eerst heb ik de vraagjes voorgelezen zodat hij wist waarover het ging. Dan toonde ik de prent en kon hij deze bekijken. Hierna heb ik verteld wat ik ging doen en heb dan samen met mijn broer geluisterd naar de tekst.

Na het beluisteren van de tekst en het invullen van de enquête ben ik tot de conclusie gekomen dat kinderen snel vooroordelen hebben. Zo dacht hij snel dat de goede oplossing meestal het algemeen Nederlands was. Dit komt volgens mij omdat hij zo deftig praatte.

Na het stellen van de vragen zei hij ook dat de laatste conversatie volgens hem een meneer was die op straat leefde. Bij ons thuis wordt er meestal tussentaal gesproken. Ook in onze omgeving kennen wij niemand die dialect praat. Daarom dacht hij dat deze persoon  een iets 'armere' persoon was.

Na alles heb ik gezegd dat eigenlijk alle antwoorden juist waren. Dat ook een meneer die dialect praat in een mooi groot huis kan wonen of dat die ook veel vrienden kan hebben. Dit was voor hem iets heel bijzonder.

dinsdag 15 oktober 2013

Observatiedagen Ardooie

Vandaag mocht ik voor de 2de keer terug naar mijn klasje in Ardooie.
Ik verlangde om mijn klasje terug te zien en om te kijken hoe mijn kleuters waren veranderd.

Toen ik aankwam op school herkenden enkele kleuters mij terug. 'Juf Manon' is daar. Dit was natuurlijk een heerlijk gevoel om te weten dat ze mij nog herkenden.

Eenmaal in de klas was het net het gevoel of ik er nooit was weggeweest.  Hopelijk verlopen alle stages zo vlot als deze. Want deze stage is zeker en vast fantastisch.

woensdag 9 oktober 2013

Tweedaagse met BAKO 1

Op maandag 30 september vertrokken we met een hele groep enthousiaste leerlingen naar het domein Merkenveld te Loppem. Deze tweedaagse was bedoeld voor alle leerlingen van het eerste jaar BAKO en BALO.

Toen we aankwamen op het domein stond een groep leerkrachten ons enthousiast op te wachten om samen aan de tweedaagse te beginnen. Eerst zongen we samen het liedje 'Ting , tingeling!' dit liedje werden we aangeleerd naar aanleiding van de 'Dag   van de leerkracht'.  Na dit liedje konden we pas echt beginnen aan onze tweedaagse.

Tijdens deze tweedaagse mochten wij eens proeven van het vak 'Muzische grondhouding'.  Hierbij konden we per klas leuke sessies bijwonen. Deze sessies waren:  taalvaardigheden, drama, beweging, beeld, muziek. Tijdens deze sessies leerden we kennis maken met wat het vak precies inhoudt en wat we de komende weken mogen verwachten in het vak  'Muzische grondhouding'.

Na een leuke en vermoeiende dag hadden de leerkrachten nog voor een extra avondprogramma gezorgd. Deze bestond uit dansen, zingen rond het kampvuur, een leuke film bekijken of gezelschapspelletjes spelen. Wij kozen voor de gezelschapspelletjes en het gezellig meezingen rond het kampvuur. Dit was samen lekker genieten. Deze avond sloten we af met een gezellige fuif waar alle leerlingen dansten. Het einde van een mooie tweedaagse.

Tijdens deze tweedaagse hebben we de klas beter leren kennen. En mochten we samen met onze klas  genieten van een leuke, maar leerrijke tweedaagse waarin we het vak 'Muzische grondhouding' nog beter hebben leren kennen.





donderdag 3 oktober 2013

Welkom

Welkom!

Vanaf vandaag kan u mij hier volgen op deze blog.

Vele groetjes,
Manon Verhulst